Φοιτητικά

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗ ως φοιτητική κίνηση θεωρεί χρέος της να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με την υπόλοιπη φοιτητική νεολαία, με στόχο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των φοιτητών και την υπεράσπισή των μέχρι τώρα κεκτημένων τους. Ως μια πατριωτική κίνηση, θεωρούμε ότι το πιο σημαντικό φοιτητικό πρόβλημα είναι το εθνικό μας θέμα. Μια κακή λύση στο Κυπριακό θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις φοιτητικές παροχές και δικαιώματα αφού το κόστος της λύσης θα το επωμιστεί ο Κυπριακός Ελληνισμός.

Με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως αυτή αναλύεται από την κοινή λογική αντί των κομματικών ευαγγελίων, εξετάζουμε τα φοιτητικά προβλήματα και προτείνουμε λύσεις προς όφελος της φοιτητικής νεολαίας.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια:

Το 2007 μετατράπηκαν τα ιδιωτικά κολλέγια στην Κύπρο σε πανεπιστήμια. Μια πράξη που στηρίχθηκε σθεναρά από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας και τους φοιτητικούς τους βραχίονες. Η θέση μας είναι ότι αυτά τα ιδρύματα αποδίδουν επί πληρωμής  πτυχία που δεν ανταποκρίνονται στις γνώσεις τον κατόχων τους, αφού οι ιδιοκτήτες των ιδ. Πανεπιστημίων έχουν ως στόχο το κέρδος αντί τη δημιουργία ολοκληρωμένων επιστημόνων.

Ως Α.Φ.Κ. Τόλμη επιμένουμε πως η παιδεία ΔΕΝ είναι εμπορεύσιμο αγαθό αλλά απαραβίαστο δικαίωμα του κάθε πολίτη. Επομένως αντιτασσόμαστε σε αυτές τις επιχειρήσεις που ονομάζονται ιδ. Πανεπιστήμια και προτείνουμε κατάργηση του θεσμού και επαναφορά τους ως κολλέγια. Παράλληλα επιθυμούμε ένα σύστημα σωστής και δίκαιης αξιολόγησης των πτυχίων τους ώστε αυτά να μην εξισώνονται άδικα  αναγνωρισμένες και με κύρος σχολές όπως αυτές των δημοσίων πανεπιστημίων. Προτείνουμε την ίδρυση νέων σχολών στα δημόσια πανεπιστήμια, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες της νεολαίας για σπουδές αντί να τυγχάνουν θύματα εκμετάλλευσης των εμπόρων της παιδείας. Επίσης, επιθυμούμε τη στήριξη σπουδών για ξένους φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια από την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να αναδειχθεί η Κύπρος σε ακαδημαϊκό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, ενώ τα παρεμφερή οικονομικά οφέλη να καταλήγουν στα κρατικά ταμεία αντί στις τσέπες των ιδιωτών.

Φοιτητική Χορηγία:

Η φοιτητική χορηγία αποτελεί προς το παρόν τη σημαντικότερη κρατική βοήθεια προς τους νέους σπουδαστές οι οποίοι δικαιούνται το ποσό των 1700 ευρώ. Εμείς ως Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗ έχουμε ξεκάθαρη θέση. Η χορηγία είναι δικαίωμαΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των φοιτητών και ως εκ τούτου δεν πρέπει να γίνεται καμιά προσπάθεια περικοπής της. Παράλληλα ζητούμε την αύξησή σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές οικονομικές συνθήκες(τιμαριθμική αναπροσαρμογή). Περαιτέρω αυξήσεις στη χορηγία πρέπει να γίνονται βάσει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κριτηρίων, αντί εισοδηματικών, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε κοινωνικές ομάδες όπως οι πρόσφυγες (τόσο οι εκ πατρογονίας και οι εκ μητρογονίας) και οι πολύτεκνοι.

Υποτροφία:

Οι υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου(ΙΚΥΚ) αποτελούν ένα σημαντικό μέσο των αρίστων μαθητών και ένα κίνητρο να συνεχίσουν εξίσου λαμπρά τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο. Αντί των πρόσφατων περικοπών που προχώρησε η Κυβέρνηση της «Δίκαιης Κοινωνίας» εμείς επιδιώκουμε αύξηση του προϋπολογισμού για τις υποτροφίες έτσι ώστε να επωφελούνται περισσότεροι νέου του θεσμού. Πέρα από το καθιερωμένο ποσό προτείνουμε περαιτέρω αύξηση του ποσού ανάλογα με την κατάταξη των διακριθέντων στις απονομές των υποτροφιών. Βελτιστοποίηση της αξιολόγηση ώστε αυτή να λαμβάνει υπόψιν όλα τα προσόντα των υποψηφίων και να τους ανταμοίβουν ανάλογα.

Όριο Συνταξιοδότησης:

Το καλοκαίρι που πέρασε (2010) ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 60ο στο 63ο έτος συνταξιοδότησης. Το νομοσχέδιο αποτελεί την έκβαση της κακής διαχείρισης των κρατικών οικονομικών και της επιβάρυνσης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Εμείς ως Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗ τασσόμαστε ΚΑΤΑ της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στο 63ο έτος και επιθυμούμε την άμεση επαναφορά του στο 60ο . Καλούμε την Κυβέρνηση σε ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα προς εξυγίανση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όχι να κτυπά το εύκολο θύμα που είναι η νεολαία.

Παιδεία – Βιβλία Ιστορίας:

Η Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗ έχει ως θεμελιώδη αρχή της τη ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Βλέποντας τα γενικότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στο εκπαιδευτικό σύστημα αγωνιζόμαστε για μια πραγματικάΣΩΣΤΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ του εκπαιδευτικού συστήματος, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Απαιτούμε την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία και τη στήριξη των δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Θεωρούμε πως η Παιδεία μας οφείλει να αποτελεί το κυριότερο μέσο των ελληνορθόδοξων ιδανικών, γι’αυτό και ζητούμε ενίσχυση των μαθημάτων των Αρχαίων και Νέων Ελληνικών, όπως και των Θρησκευτικών. Αντιτασσόμαστε σε οποιαδήποτε εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια με ξένες εξετάσεις όπως το ζήτημα εισαγωγής με GCE  στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, γεγονός που αποτελεί πλήγμα τόσο κατά της δημόσιας παιδείας αφού θα στρέψει μαθητές στα ιδιωτικά, όσο και κατά της ελληνικής μας κουλτούρας η οποία αποδυναμώνεται υπέρ της αγγλικής.

Όσον αφορά την επανασυγγραφή των βιβλίων ιστορίας, εμείς συμφωνούμε και απαιτούμε την αλλαγή των  βιβλίων αλλά με κριτήρια διαφορετικά από αυτά των Κυβερνώντων. Ως Α.Φ.Κ. ΤΟΛΜΗ ζητούμε να γραφεί η ιστορία με κριτήρια καθαρά ιστορικά έτσι ώστε να παρουσιάζεται μέσω των βιβλίων η αλήθεια για τα κρίσιμα ιστορικά ζητήματα, κυρίως όσον αφορά τη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία, χωρίς να καλλιεργείται ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία. Τα βιβλία της ιστορίας θα πρέπει να αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ελληνική καταγωγή των κατοίκων του νησιού και τη μακρόχρονη σύμπλευση της Κύπρου με τον υπόλοιπο Ελληνισμό στο πέρασμα των αιώνων. Οποιαδήποτε προσπάθεια για παραχάραξη και κομματική εκμετάλλευση της ιστορίας μας θα μας βρίσκει απέναντί της να αγωνιζόμαστε ώστε να μην περάσουν οι βλέψεις αυτών που θέλουν την απονεύρωση της νεολαίας μας.

Τοπικά Φοιτητικά Θέματα:

Ως μια φοιτητική κίνηση η οποία δραστηριοποιείται στα Ιωάννινα θεωρούμε χρέος μας να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να επιλύσουμε, όσο γίνεται, τα σημαντικά τοπικά προβλήματα που απασχολούν το μέσο Κύπριο φοιτητή. Στα τοπικά προβλήματα όπου δεν έχουν θέση οι ιδεολογικές και κομματικές διαφορές, θέλουμε συνεργαζόμενοι με όλες τις φοιτητικές παρατάξεις να επιδιώξουμε όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες ζωής για τους Κύπριους φοιτητές.

Γνωρίζοντας την υψηλή σε σχέση, με άλλες πόλεις, χρέωση του αστικού ΚΤΕΛ, επιδιώκουμε μείωση του κόστους του σε πραγματικά φοιτητικές τιμές, με στόχο τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση του Κύπριου φοιτητή των Ιωαννίνων για τις καθημερινές μετακινήσεις του από και προς το Πανεπιστήμιο ή τα ΤΕΙ.

Εξίσου σοβαρή είναι η έλλειψη απευθείας αεροπορικών πτήσεων Λάρνακας-Ιωαννίνων και αντίστροφα που αναγκάζει τους φοιτητές σε απίστευτη ταλαιπωρία. Εμείς επιθυμούμε την έναρξη των απευθείας πτήσεων ή τουλάχιστον μείωση του υψηλού κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων που πολλές φορές φτάνουν σε εξωπραγματικά ύψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε HTML ετικετών και ιδιοτήτων: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>