«

Μαΐ 01

Η Εργατική Πρωτομαγιά και ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς

Η 1η Μαΐου είναι η καθιερωμένη μέρα της εργατικής τάξης, η παγκοσμιοποιημένη ημέρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας.  Πρόκειται για ένα σταθμό, ένα σημείο καμπής στη ιστορικοκοινωνική εξέλιξη όπου οι εργάτες σημείωσαν ένα ουσιώδες κοινωνικό επίτευγμα.  Η εργατική τάξη, ως σημαντικό τμήμα εκάστου έθνους, εξασφάλισε τα δικαιώματά της και προώθησε τα δικά της συμφέροντα στα πλαίσια μιας γενικευμένης κοινωνικής προόδου.

Στην Ελλάδα η εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε από τον Εθνικό Κυβερνήτη, Στρατηγό Ιωάννη Μεταξά ο οποίος προσκόμισε από τους εργαζομένους τον τίτλο »Πρώτος Εργάτης».  Επί της διακυβέρνησης Μεταξά καθιερώθηκε πρωτίστως το 8ωρο ημερησίως και το 48ωρο εβδομαδιαίως αλλά και η πληρωμή των υπερωριών.

Παράλληλα κατέστησε υποχρεωτική αργία την Κυριακή και απαγόρευσε την παιδική εργασία.  Καθόρισε κατώτα όρια μισθών και ημερομισθίων και υπογράφτηκαν οι πρώτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Επιπλέον ίδρυσε το ΙΚΑ (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και την »Εργατική Εστία» που προσέφερε μετά την εργασία ψυχαγωγία των εργατών και εξασφάλιζε σ’αυτούς στέγη.  Καθιερώθηκε η υποχρεωτική διαιτησία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και η άδεια μετ’αποδοχών.

 

 

Επιπρόσθετα η ανεργία είχε σχεδόν εξασφανιστεί, με την »Εργατική Οργάνωση Μετακινήσεως και Προστασίας Ανέργων» να παρέχει επιδόματα ανεργίας και να φροντίζει για την μετακίνηση ανέργων σε περιοχές που υπήρχαν θέσεις εργασίας.

 

Φυσικά ο Ιωάννης Μεταξάς παρά την φιλολαϊκή και εθνική του πολιτική κατασπιλώθηκε από τα ξενοκίνητα τσιράκια του »επιστημονικού σοσιαλισμού» που όπου και αν επικράτησαν, έφεραν τον εργασιακό μεσαίωνα, την εξαθλίωση, την καταπίεση και την εκμετάλλευση των εργατών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε HTML ετικετών και ιδιοτήτων: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>